Zijn kentekenplaten verplicht op mijn motortrailer?

Vanaf 1 september 2003 moeten motortrailers met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg op de openbare weg een eigen gele (of bij historische motortrailers blauwe) kentekenplaat voeren.

Dit betekent dat u de "oude" kentekenplaat met hetzelfde kenteken als het trekkend voertuig moet vervangen door een "eigen" kentekenplaat met "eigen" kenteken. U moet zelf voor de goede kentekenplaat zorgen. Na 1 september 2003 moet elke motortrailer boven de 750 kg op de openbare weg een eigen kentekenplaat voeren.

Welke kentekenplaat op welke motortrailer?
Motortrailers met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg moeten een nieuwe, gele kentekenplaat voeren. Deze kentekenplaat heeft een gele achtergrond met zwarte rand, zwarte letters en cijfers en aan de linkerkant een blauw vlak met de letters NL onder een cirkel van gele sterren: het symbool van de Europese Unie (EU). Dit type kentekenplaat wordt gecontroleerd afgegeven en ingenomen.

Motortrailers met een toegestane maximum massa van minder dan 751 kg moeten vanaf 1 september 2003 een witte kentekenplaat met zwarte letters voeren als ze verbonden zijn met een trekkend voertuig. Ook voor fietsendragers en andere objecten die het zicht op de kentekenplaat blokkeren, wordt dus een witte kentekenplaat verplicht. Hierop staat de cijfer-lettercombinatie die aan het zicht onttrokken wordt.

Historische motortrailers van meer dan 750 kg mogen een donkerblauwe kentekenplaat met witte letters gebruiken. Onder historische motortrailers vallen in dit verband alle motortrailers die voor 1 januari 1978 in gebruik zijn genomen. Wanneer het trekkend voertuig een donkerblauwe kentekenplaat voert, dan mag de motortrailer lichter dan 751 kg ook voorzien zijn van een donkerblauwe kentekenplaat. De kentekenplaat voert dan het kenteken van het trekkend voertuig.

U kunt een kentekenplaat bestellen bij een erkende kentekenplaatfabrikant of via het garagebedrijf. Namen en adressen van erkende kentekenplaatfabrikanten vindt u in de Gouden Gids of in het telefoonboek. De prijs van de kentekenplaat wordt door de kentekenplaatfabrikant bepaald.

Deze pagina is op 6-3-2019 voor het laatst bijgewerkt.
Bovenstaande tekst dient enkel als zijnde informatief en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Lees disclaimer.