Correcte bandenspanning voor de motortrailer

Het rijden met een motortrailer achter de auto is eigenlijk niet moeilijk als u het verantwoord doet. In Nederland is de maximum snelheid met een motortrailer 90 km p/u. Hoewel de maximale snelheid in sommige landen onder bepaalde voorwaarden hoger ligt, is het toch veiliger om niet met 130 km p/u de Route Du Soleil op te gaan. Ook de wind kan een probleem zijn.

Net als bij de auto, zijn ook de banden van een motortrailer van levensbelang voor een goed contact met de weg. Zorg daarom dat de banden altijd op de juiste spanning zijn. Zo zal de motortrailer beter remmen, minder slingeren, minder kans hebben op een klapband of slijtage en bovendien zuiniger rijden. Want een auto of motortrailer met een te lage bandenspanning verbruikt meer brandstof dan nodig is. De juiste bandenspanning van uw motortrailer staat in het instructieboekje. Overigens zal de bandenspanning van uw motortrailer vaak aanzienlijk hoger liggen dan bij een autoband, omdat deze zwaarder wordt belast.

Stikstof
U kunt de banden van uw motortrailer ook vullen met stikstof. De banden lopen dan veel minder snel leeg en bij hogere temperaturen (b.v. bij lange ritten over de snelweg) zet stikstof minder uit, waardoor de banden minder verhit raken.

Een goed beladen motortrailer of trailer vergroot uw rijplezier. U kunt vlot optrekken en zult merken dat de motortrailer goed reageert op uw manoeuvres. Bovendien neemt u zo veilig deel aan het verkeer, want uw remweg blijft normaal en de kans op een klapband of een slingerende motortrailer is klein.

In één overzicht alle bandenspanningen van de meest voorkomende motortrailer banden.

Type 145/80R13
Bandenspanning : 2.50 bar
     
Type 185/70R13
Bandenspanning 3.00 bar
     
Type 175R14C
Bandenspanning 4.50 bar
     
Type 185R14C
Bandenspanning 4.50 bar
     
Type 195/50B10
Bandenspanning 6.00 bar
     
Type 155/70R12C
Bandenspanning 6.50 bar
     
Type : 195/50R13
Bandenspanning 6.50 bar

Deze pagina is op 20-5-2019 voor het laatst bijgewerkt.
Bovenstaande tekst dient enkel als zijnde informatief en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Lees disclaimer.